تاریخچه
فرايند آموزش و بهسازي از فعاليت هاي ضروري و پيگير براي تطبيق نيروي انساني با شرايط متغير سازمان و محيط ميباشد و آموزش، ابزاري است كه به وسيله فنون و روش هاي مختلف ، مديران را در اداره سازمان ها ياري مي رساند .
ايجاد يك نظام اداري مطلوب و مناسب، تا اندازه زيادي به كمك آموزش و ارتقاء توانمنديهاي نيروي انساني امكان پذير است. لذا توانمندسازي ، بهبود بهره وري از طريق ارتقاء دانش و مهارت نيروي انساني فعال در سازمان هدف اصلي آموزش هاي ضمن خدمت مي باشد.
حوزه آموزش در آستان قدس رضوي پيرو نيازهاي موجود در توجه به تعليم و تربيت نيروي انساني ممتاز، شايسته، ماهر و متعهد و نيز آشنايي با معارف ناب رضوي و سيره اهل بيت عصمت و طهارت عليهم السلام همگام با توسعه و تحول در ساير بخش ها در سال « 1365 » تأسيس شد و از آن زمان تاكنون تغييرات گوناگوني در شكل و ساختار برنامه هاي آموزشي آن ايجاد شده است.
بر اساس اين راهبرد، مجموعه عظيم آستان قدس رضوي در سال هاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي تاكنون به يمن بركات وجودي حضرت ثامن الححج عليه آلاف التحيه و الثناء و در سايه منشور هفتگانه ابلاغي رهبر معظم انقلاب در احكام توليت هاي معزز قبلي و فعلي و نيز توجه مديريت اسلامي و ترسيم نقشه راه و سياست هاي سي گانه و در راستاي توسعه فرهنگ خدمت و حركت در جهت رعايت غبطه وقف به رشد چشمگيري در حوزه آموزش سرمايه انساني دست يافته است.
با تكيه بر همين سياست هاي اصولي بود كه مركز آموزش ضمن خدمت كاركنان آستان قدس رضوي از سال 1372 به عنوان واحدي تخصصي كه عمده وظائف آن معطوف به برنامه ريزي و اجراي دقيق فعاليت ها و تحقيقات و ارايه خدمات آموزشي به كاركنان و مديران سازمان مركزي و مؤسسات وابسته و متعاقب آن بسيجيان ، خدمه و خادمياران افتخاري با امكانات و ملزومات در اختيار است ، فعاليت هاي آموزشي خود را آغاز كرد.
مطابق سياست هاي كلان آستان قدس رضوي و تأكيدات توليت معزز ؛ حضرت حجت الاسلام و المسلمين مروي و نيز در راستاي توسعه و ترويج معارف اسلامي و رضوي و استفاده حداكثري از ظرفيت هاي آستان قدس رضوي ، مركز آموزش ضمن خدمت كه رسالت آموزش و ارتقاي دانش و افزايش توانمندي كليه نيروهاي مرتبط با آستان قدس در تمامي سطوح را دنبال مي كند. در پي آن است كه با برنامه ريزي آموزشي مدون و روزآمد و استفاده از ظرفيت هاي علمي كشوري و استاني و بهره مندي از اساتيد و فرهيختگان توانمند ، نيازهاي آموزش كاركنان ، خدمه ، خادمياران و ... آستان قدس رضوي را تأمين كند.
فعالیت های مرکز آموزش ضمن خدمت کارکنان آستان قدس رضوی
• دوره های آموزشی کارکنان بصورت عمومی و تخصصی بر اساس طرح جامع آموزش کارکنان
• سمینارهای علمی تخصصی
• برگزاری وبینارهای آموزشی
• گردهمایی های رابطین آموزشی
• دوره های اخلاق اسلامی اداری
• دوره های آموزشی خادمیاران (با همکاری مرکز امور خادمین)
• دوره های توجیهی بسیجیان یگان حفاظت حرم مطهر رضوی( بسیجیان)
• دوره های توجیهی بدو خدمت خدمه
• دوره های آموزشي مشارکتی
• آموزشهای علمی کاربردی
راهبردهای مرکز آموزش
در سیاست های سی گانه آستان قدس رضوی ( سیاست 29 و 30 ) آموزش نقش بسزایی میتواند ایفا کند و تلاش بر آن است راهبردهای این مرکز بر اساس این سیاست ها پایه ریزی شود.
سیاست 29- استقرار نظام شايسته سالاري و توانمندسازي مبتني بر ارزشهاي اسلامي و همچنين استقرار ساز و كار شناسايي، جذب و بكارگيري نيروي انساني متعهد و توانمند كه كار در آستان قدس رضوي را عبادت بداند و توانايي لازم را از جهات فكري، جسمي و مهارتي براي انجام وظايف خود داشته باشد.
سیاست 30- برنامه ريزي جهت اجراي سياست هاي كلي نظام اداري و سياست هاي كلي اصلاح الگوي مصرف در تمام اركان و اجزاي آستان قدس رضوي.
طرح تحول نظام آموزش
در راستای سیاست های مذکور مرکز آموزش ضمن خدمت کارکنان به منظور استقرار نظام آموزش تلاش می کند فرصتهایی را برای رشد و بالندگی منابع انسانی سازمان ایجاد نماید، تا بدین وسیله سازمان به رسالتها و اهداف خویش نائل شود. برای رسیدن به اهداف متعالی در آموزش نیازمند تحول اساسی در آموزش و زیرساختها در حوزه سرمایه انسانی است تا به بهینه شدن این زیر ساختها در جهت تعالی سرمایه انسانی پیشرفت لازم حاصل شود که در این طرح با مشخص نمودن رسته ها، رشته ها و پست های سازمانی برای کلیه نیروهای آستان قدس رضوی در تمامی سازمان ها و معاونت ها امکان تدوین شناسنامه آموزشی برای هر پست سازمانی فراهم شود. و پرسنل ، اموزشهای مورد نیاز خود را براساس پست سازمانی در طول سنوات خود و رده سازمانی در رسته های مختلف می گذرانند.
معرفی اداره برنامه ریزی آموزشی
اداره برنامه ریزی آموزش ضمن خدمت آستان قدس رضوی، این اداره با ساختار تشکیلاتی متشکل از 6 نیرو در حوزه های متعددی از جمله ارزیابی برنامه ها ، انتشار نشریات و کتاب و برنامه ریزی آموزشی فعالیت های خود را متمرکز نموده است . این اداره تا سال 92 هر ساله با تدوین تقویم آموزشی مبتنی بر نیاز سنجی های صورت گرفته در حوزه های مختلف سازمان اقدام به تعریف دوره های آموزشی به صورت کوتاه مدت و بلند مدت می نمود این دوره ها علاوه بر کلاس های آموزشی شامل سمینارها ، همایش ها و کارگاه های آموزشی بود اما از ابتدای سال 92 با ابلاغ طرح جامع آموزش کارکنان آستان قدس رضوی در رویکردی جدید بر برنامه ریزی جهت اجرای هدفمند و نظام مند این طرح متمرکز شده است .
شرح وظایف رئیس اداره برنامه ریزی آموزش
- نظارت مستقیم بر تهیه و تدوین تقویم آموزشی سالیانة مرکز آموزش ضمن خدمت.
- هدایت کارکنان درانجام امور مربوط به نیازسنجی جهت برگزاری دورههای آموزش ضمن خدمت.
- نظارت مستقیم بر نحوه تعیین شرایط متقاضیان دورههای آموزشی ضمن خدمت.
- ادارة امور در راستای پیش بینی عناوین, سرفصل دروس و محتوای سمینارها و دورههای آموزش ضمن خدمت.
- نظارت مستقیم بر فرایند انجام ارزشیابی از دورههای آموزشی و سمینارهای علمی – کاربردی, تحلیل و ارائة نتایج آن.
- اتخاذ تدابیر لازم درخصوص بروز رسانی و بهرهبرداری پایگاه اطلاع رسانی مرکز آموزش ضمن خدمت.
- اتخاذ تدابیر لازم درخصوص تهیة مستندات جهت جلسات شورای برنامه ریزی آموزش و اجرای مصوبات آن.
- فراهم آوردن زمینه تعامل با مراکز آموزش و دانشگاهها در راستای برگزاری دورههای آموزشی پودمانی.
- نظارت مستقیم بر تهیه و تدوین هزینههای سالیانة مرکز آموزش.
- معرفی کارکنان جهت گذراندن دورههای آموزش عمومی, شغلی و تخصصی.
- شرکت در جلسات, کمیتهها و کمیسیونهای مربوطه.
- ارزشیابی عملکرد سالیانة کارکنان.
- انجام سایر امور محوله از ناحیة مافوق
معرفی اداره خدمات آموزشی
امروزه آموزش کارکنان به عنوان یکی از استراتژی های اصلی جهت سازگاری مثبت با تغییر و تحولات روز افزون محیطی ونیز مزیت رقابتی در سازمان ها قلمداد می شود، از اینرو جایگاه و اهمیت راهبردی آن در بقاء و توسعه سازمان غیرقابل انکار است. آموزش عامل کلیدی در توسعه محسوب می شود که چنانچه بدرستی و شایستگی برنامه ریزی و اجرا شود می تواند باعث افزایش کارآیی و اثربخشی سازمان گردد. آموزش و توانمندسازی کارکنان اقدامی راهبردی است که در سطح فردی باعث ارتقای کیفیت شغلی آنان و در سطح سازمانی عامل تعالی و توسعه سازمان و در سطح ملی و حتی فراملی منجر به افزایش بهره وری می شود. بنابراین می توان گفت زیربنایی ترین اقدامی که تحول در سازمان ها را امکان پذیر می سازد، توسعه سرمایه های انسانی از طریق آموزش است. اداره خدمات آموزشی از ادارات زیر مجموعه مرکز آموزش ضمن خدمت کارکنان آستان قدس رضوی است که ساختار تشکیلاتی آن شامل رئیس اداره خدمات آموزشی ، کارشناس ارزشیابی وآزمون ، کارشناس خدمات آموزشی ، کارشناس فرابری داده ها و متصدی سمعی وبصری می شود . این اداره در حیطه آموزشهای کوتاه مدت کارکنان ، گرد همائیها ،همایشها ،سمینارها و دوره های بلند مدت علمی- کاربردی و معادل متولی امور ذیل می باشد: الف) برگزاری دوره های کوتاه مدت ب) برگزاری ، گرد همائیها ،همایشها ،سمینارها ج )برگزاری دوره های آموزشی بلند مدت(علمی-کاربردی و معادل) د) فرابری داده ها(IT)
معرفی حوزه امور عمومی
حوزه امور عمومی در مرکز آموزش ضمن خدمت کارکنان مجموعه ای از فعالیت های مالی ، پشتیبانی و خدماتی را تحت پوشش خود قرار داده است ، اعمال نظارت مالی بر هزینه های مختلفی که برای واحدها انجام می شود از نظر انطباق با آئین نامه و سایر مقررات عمومی و دستورالعمل های صادره و بررسی صحت و سلامت آنها در ارتباط با پرداخت صورتحساب ماهیانه قراردادها ، مرتبط با برنامه های آموزشی که این فعالیت ها فرایندی از ثبت هزینه ها و عملیات مالی بصورت روزاانه در دفاتر حسابداری و بررسی و تنظیم و نگهداری حساب ها و تفکیک انواع هزینه ها را به صورت متناوب به سازمان مرکزی گزارش دهی می نماید ، و از آن جمله است تنظیم و جمع بندی قراردادهای مربوط به اساتید به منظور واریز به موقع حق التدریس به بانک ، همچنین بررسی و کنترل کلیه اسناد هزینه ها با تهیه صورت ریز و سند مادر به منظور ارسال به سازمان مرکزی جهت رسیدگی و تائید و منظور به حساب و تسویه و کسر از بدهی حساب تنخواه دریافتی از سازمان و همه و همه از حساس ترین فعالیت های حوزه امور عمومی است که در کنار آن تحت پوشش قراردادن فعالیت های اداری و خدماتی و پشتیبانی در برنامه های آموزشی را نیز در بر می گیرد حجم عظیمی از برنامه های مختلف و شرح وظایف متنوع با نیروهایی برگرفته از تحصیلات عالی و تحصیلات متوسطه که نشان از طیف وسیعی است که از منظر نیروی انسانی ، تخصص و مأموریت این حوزه می باشد .